Stobbenfrezen, de meest efficiënte manier van boomstronk verwijderen.

Stobbenfrezen, de meest efficiënte manier van boomstronk verwijderen.

Na het kappen of rooien van een boom is het enige wat nog rest de boomstronk. Als op deze plek bestrating, een schutting of nieuwe beplanting moet komen, zal de stronk er deels of helemaal uit moeten. Dit kan gedaan worden door de stronk uit te graven of uit te frezen met behulp van een stobbenfrees / stronkenfrees. Voor het verwijderen van boomstronken is stobbenfrezen zonder meer de beste methode: met stobbenfrezen wordt er nauwelijks beschadiging aan de tuin aangebracht, dit in tegenstelling tot een gravertje op rupsbanden wat onherroepelijk schade aan gazon en bestrating toe zal brengen. Er zijn bij stobbenfrezen achteraf geen zware boomstronken meer af te voeren omdat deze door de machine worden versnipperd. Tevens kan er met stobbenfrezen veel nauwkeuriger worden gewerkt dan met een graver waardoor er geen risico is dat  bestratingen, funderingen, leidingen of kabels worden losgetrokken.

Stobbenfrezen, hoe diep?

Vaak is het niet nodig de stronk helemaal te verwijderen en hoeft men zodoende de kosten niet te maken om de stronk helemaal te verwijderen. De diepte tot waar de wortels van de boomstronk reiken, is afhankelijk van de boomsoort en de omvang van de boom. Betula (berk) wortelt over het algemeen wat oppervlakkiger dan bijvoorbeeld Acer (esdoorn) of Quercus (eik). Naarmate de massa van de boom boven de grond groter is, zullen ook de wortels van de boom dieper en verder reiken.

Stobbenfrezen is zonder meer de beste methode van boomstronk verwijderen.

Stobbenfrezen is de meest efficiënte en effectieve manier om een boomstronk te verwijderen. Er kan zeer nauwkeurig gewerkt worden met stobbenfrezen.

Nieuwe boom planten

Als de bedoeling is om een nieuwe boom te planten op de plaats van de oude boom is het noodzakelijk de stronk tot ca 40 a 50 cm onder maaiveld te verwijderen. Ook is het belangrijk ruim om de stronk de boomwortels weg te frezen om zodoende ruimte te geven aan de wortels van de nieuw te planten boom.

Bestrating leggen

In het geval dat bestrating leggen de bedoeling is, is het niet noodzakelijk de boomstronk tot 50 cm onder maaiveld te verwijderen. Dit is zelfs niet aan te raden omdat je hiermee de stevige onderlaag van de toekomstige bestrating onnodig los maakt waardoor het risico op verzakking van de bestrating groter wordt. Zo’n 20 a 25 cm onder maaiveld wegfrezen is genoeg voor het leggen van bestrating. Er is dan voldoende ruimte voor stevige laag brekerzand en de tegel. Wel is het belangrijk dat het los gefreesde organische materiaal van de boomstronk vooraf wordt verwijderd, anders krijg je alsnog verzakking achteraf. Het massieve stuk van de boomstronk dat achterblijft, levert geen problemen op. Dit verteert nauwelijks tot niet omdat het diep onder de grond zit, afgesloten van zuurstof.

Naast het frezen van boomstronken (stobbenfrezen) is een stobbenfrees overigens ook een zeer effectieve machine om een dik pak haarwortels fijn te malen. De stobbenfrees maakt tuinieren zo een stuk leuker!

DendronStart a Conversation

Hi! Click one of our member below to chat on Whatsapp

whatsapp

whatsapp

hello

offline