Bekijk onze video en zie hoe het werkt!

HOE WERKT EEN STOBBENFREES?

Stobbenfrezen of stronkenfrezen.

De termen stronkenfrees en stobbenfrees of stobbefrees zijn aanduidingen voor één en dezelfde machine. In het noorden en oosten van Nederland spreekt men vaker van ‘stobbenfrezen’. In het zuiden en België zegt men ‘stronkenfrezen’.

Stobbenfrees verwijdert diverse beplanting

Naast boomstronken en boomwortels kunnen we met de stobbenfrees ook struiken, wortels van heggen en zelfs bamboe verwijderen

Een stobbenfrees is niet geschikt om grote oppervlaktes tuin te frezen; daarvoor wordt een grondfrees gebruik.

Stobbenfrees met widia beitels

De stobbenfrees is een speciaal ontwikkelde machine waarmee boomstronken kunnen worden uitgefreesd tot diep in de grond. De machine beschikt over een zwenkarm met daarop bevestigd een freeswiel waarop harde scherpe widia (wolfraam carbide) beitels zijn gemonteerd. De beitels, vervaardigd van widia (afgeleid van ‘wie Diamant’ in het Duits), zijn bijna net zo hard als diamant. Het freeswiel draait met circa 1500 toeren per minuut en freest de boomstronk zowel boven als in de grond tot kleine houtsnippers of pulp.

Uitgraven niet nodig

De stobbenfrees kan gewoon in het zand werken; het is niet nodig de boomstronk uit te graven voorafgaand aan het frezen. Ondanks het feit dat widia een bijzonder harde legering is, slijten de beitels toch wel in het zand en op eventuele stenen en stukken metaal in de grond. De beitels worden dus regelmatig vervangen door nieuwe om de stobbenfrees efficiënt en snel te laten frezen.

Video

Gaat u bestraten?

De machines kunnen een boomstronk verwijderen tot een diepte van circa 45 cm onder maaiveld. In de regel is de stobbe dan geheel verdwenen. Voor het leggen van bestrating echter is het vaak niet nodig zo diep te frezen; circa 20 cm onder maaiveld is dan voldoende. Hetgeen er na het uitfrezen van de boomstronk nog resteert (houtpulp en zaagsel), heeft zich vermengd met zand en verteert daarna eenvoudig. Het teveel aan afval kan op de composthoop of in de borders worden verspreid. In de regel hoeft er niets afgevoerd te worden. Echter, gaat u bestrating leggen, dan is het raadzaam de houtsnippers te verwijderen en schoon brekerzand te gebruiken voor een stevige ondergrond.

Stobbenfrees huren?

Een stobbenfrees huren om zelf te bedienen is bij ons ook mogelijk. U dient echter wel over een zekere vaardigheid met machines te beschikken. Een stobbefrees is een gevaarlijke, krachtige machine. Gehoor- en gezichtsbescherming, een goede gebruiks- en veiligheidsinstructie zijn erg belangrijk.
De stobbenfrees in de tuin

Of toch uitbesteden?

Over het algemeen zal het voordeliger zijn het verwijderen van boomstronken aan ons uit te besteden dan zelf een frees te huren, alle kosten inbegrepen. Daarnaast zijn wij verzekerd tegen schade aan uw eigendommen middels een aansprakelijkheidsverzekering en een werkmaterieelverzekering, mocht er tijdens het stobbenfrezen onverhoopt wat mis gaan. Hier kunt u zien hoe het verwijderen van een boomstronk werkt.

Start a Conversation

Hi! Click one of our member below to chat on Whatsapp

whatsapp

whatsapp

hello

offline