Boomwortels verwijderen van de boom van de buren.

Boomwortels verwijderen van de boom van de buren.

Bomen trekken zich niets aan van niet-natuurlijke erfgrenzen en groeien daar graag overheen, of beter gezegd onderdoor, als ze dat nodig hebben. Het kan echter hinderlijk worden wanneer een boomwortel van de boom van de buren door uw tuin groeit en bijvoorbeeld het tuinpad omhoog drukt. De vraag die dan vaak opkomt is of u zo’n boomwortel mag weghakken of laten wegfrezen met een stobbenfrees. De boom is immers eigendom van de buren.

De wet heeft daar een duidelijk antwoord op geformuleerd en bepaalt dat u doorgeschoten boomwortels verwijderen mag in uw tuin. De buren hoeft u dus niet eerst schriftelijk aan te manen wanneer u overlast hebt van wortels van planten en bomen van de buren. U kunt dus gewoon de boomwortels verwijderen, mits u geen schade toebrengt bij het weghalen!

boomwortels verwijderen met een stobbenfrees

Boomwortels verwijderen van een boom moet bedachtzaam gebeuren.

 

Boomwortels verwijderen? Wees bedachtzaam!

Bij laaggroeiende struiken of beplanting kunt u niet al te veel problemen verwachten wanneer u de wortels aan uw zijde van de erfgrens wat inperkt. Bij bomen echter is meer bedachtzaamheid een noodzaak. De wortels van bomen hebben immers twee belangrijke functies: Met behulp van zijn wortels neemt de boom opgeloste voedingsstoffen op uit de bodem die hij nodig heeft om te leven. Daarnaast houdt de boom zich met zijn wortels stevig vast aan de grond. Een boomwortel van 6cm dikte heeft een trekkracht van ongeveer drie ton. Om deze reden mag je stabiliteitswortels (groter dan 10 cm) niet zomaar verwijderen. De boomwortels die daar zo hinderlijk door uw tuin kunnen lopen, hebben dus een belangrijke functie die niet mag worden onderschat. Met een hakbijl of stobbenfrees relatief kleine boomwortels verwijderen kan meestal niet heel veel kwaad. Toch heeft dit al direct gevolgen voor de boom, ook al zijn effecten hiervan op het oog nauwelijks waarneembaar.

Een grote hoeveelheid boomwortels verwijderen echter kan de gezondheid en de stabiliteit van een boom ernstig verzwakken waardoor de boom een direct gevaar kan worden voor zijn omgeving. Als de boom enkele jaren later afsterft of omwaait door uw toedoen, kunt u door betrokkenen aansprakelijk worden gesteld voor de schade aan eigendommen én schadevergoeding van de boom. Ook een boom heeft immers een waarde die kan oplopen tot tienduizenden euro’s, afhankelijk van o.a. de soort, de standplaats, de conditie en de omtrek.

Samengevat, de wetgever laat u alle vrijheid om de in uw tuin doorgedrongen wortels van planten en bomen van buren weg te halen. Daarmee lijkt het verwijderen van boomwortels een onschuldige handeling. Het is echter noodzaak om dit met name bij grote bomen met voorzichtigheid te doen om ernstige gevolgen te voorkomen. Bij twijfel is het verstandig voor advies hieromtrent even de hulp in te schakelen van een Europees gecertificeerd en erkende boomverzorger.Start a Conversation

Hi! Click one of our member below to chat on Whatsapp

whatsapp

whatsapp

hello

offline