Boomstronk uitbranden? Geen verstandig plan!

Boomstronk uitbranden? Geen verstandig plan!

Enkele malen per jaar treffen we in tuinen van klanten een zwart geblakerde boomstronk aan. Omdat het uitgraven met de hand een veel te zware klus is gebleken, heeft de inmiddels moegestreden eigenaar er de vlam in gezet en wil zo de boomstronk uitbranden. Maar buiten het feit dat het strafbaar is zomaar een open vuur te maken in je eigen tuin (daar is een ontheffing voor nodig), is het in brand zetten of het proberen uitbranden van een boomstronk om meerdere redenen zeer onverstandig. Om de stronk ‘aan’ te krijgen wordt er soms benzine of diesel overheen gegoten wat onherroepelijk de grond verontreinigt in je eigen tuin. Daarbij is het aansteken van deze vluchtige brandstoffen levensgevaarlijk!

Naast deze twee al zwaar wegende argumenten om deze zeer gevaarlijk methode niet te gebruiken is het in brand zetten van een boomstronk ook nog eens volstrekt nutteloos als het de bedoeling is om van de stronk af te komen. Het is immers een vochtig, massief stuk hout in de grond, afgesloten van zuurstof en kán daarom niet branden. Een emmer water over de stronk gieten is even effectief als een poging te ondernemen met vuur. Een boomstronk uitbranden is dus geen optie.

Boomstronk uitbranden? Of chemisch verwijderen van boomstronken?

Ook chemische middelen als zoutzuur of Round-Up worden in de volksmond of op forums op internet door onwetenden wel eens aanbevolen ten behoeve van boomstronk verwijderen. Hiervoor geldt hetzelfde als voor de vuurmethode: kostbaar, gevaarlijk, zwaar verontreinigend en nihil effect. De boomstronk laten rotten, uitgraven, of verwijderen met een stobbenfrees zijn de enige drie opties, waarvan de laatste de beste. De stobbenfrees versnippert de boomstronk tot diep in de grond waarna de overblijvende houtsnippers vanzelf verteren. Er blijven geen restanten over om af te voeren.

 

Een boomstronk uitbranden met vuur werk niet.

Boomstronk verwijderen met vuur werkt niet.

 Start a Conversation

Hi! Click one of our member below to chat on Whatsapp

whatsapp

whatsapp

hello

offline