Bamboe verwijderen (met stronkenfrees)


Bamboe verwijderen: de laatste tien jaar erg populair geraakt in zowel stadstuinen als landelijke tuinen. Bamboe behoort tot de grassensoort en is een van de snelst groeiende planten ter wereld. Er zijn zelfs bamboesoorten die je haast kunt zien groeien met bijna een meter groei per dag! Mede dankzij zijn snelle groei wordt een bamboe vaak geplant als afscheiding tussen buren, of als beschutting om een stukje tuin of terras wat gezelliger te maken.

Veel bamboesoorten hebben echter ook het nadeel sterk ondergronds te kunnen woekeren, waardoor de plant in sommige gevallen onbeheersbaar wordt. Uitlopers van wortels kunnen tegels van een terras oplichten of zelfs onder een brede straat doorsteken om dan aan de andere kant weer een bamboeplant uit de grond te laten schieten. Als het zover is gekomen dat de alsmaar doorgroeiende bamboe te groot wordt voor de tuin, wordt vaak besloten de bamboe maar te rooien. Echter, bamboe verwijderen uit de tuin is dankzij zijn taaie wortelklusters en woekerende uitlopers een haast ondoenlijke klus met de spade.

bamboe verwijderen met stronkenfrees

Een bamboe uitgraven met de schop is een zware en tijdrovende klus.

Hoe kom je dan voorgoed van die vervelende bamboe af? Als bamboe in bloei komt, sterft de plant af en komt niet meer opnieuw op. De meeste soorten echter bloeien maar zeer zelden, in sommige gevallen maar eens in de 100 a 150 jaar. Hierop wachten is dus geen optie. Zelf uitgraven of laten verwijderen met een stronkenfrees / stobbenfrees zijn dan de enige overblijvende opties. Het is daarbij erg belangrijk de kluit van bamboe geheel te verwijderen. Kleine stukjes van enkele centimeters die achterblijven, kunnen zich in korte tijd weer ontwikkelen tot een nieuwe plant. Om ook dit probleem te omzeilen wordt wel eens een behandeling met Round-up (glyfosaat) toegepast, enige weken voor het uitgraven of uitfrezen. Glyfosaat wordt door de plant via het blad in de sapstroom opgenomen en verspreidt zich tot in de uiterste wortelpunten waardoor deze afsterven en de plant niet meer opkomt. Echter willen we benadrukken dat wij tégen het algemeen gebruik zijn van Round-up als onkruidbestrijder. Het product kan schadelijk zijn voor dier, mens en milieu; het gebruik ervan raden we dan ook sterk af, tenzij het bijna niet anders kan zoals met zeer ernstige woekering van bamboesoorten.

Bamboe verwijderen: Niet woekerende bamboe

Toch genieten van bamboe in de tuin? Neem dan een bamboe uit de Fargesia groep. Deze middelgrote bamboe is door zijn compacte groei ideaal voor binnentuinen als solitairplant of zelfs als wintergroene haag. De wortels woekeren niet, maar groeien in een pol. Deze is later ook weer vrij eenvoudig zelf uit te graven met de schop als u besluit de tuin weer anders te willen gaan indelen, …of als u de bamboe toch heeft zien bloeien.

DendronStart a Conversation

Hi! Click one of our member below to chat on Whatsapp

whatsapp

whatsapp

hello

offline