Wanneer een boom planten? De beste planttijd

Wanneer een boom planten? De beste planttijd

Wanneer een boom planten?

Het is inmiddels begin november terwijl de temperaturen nog aan het voorjaar doen denken. Dat is prettig werken in de buitenlucht, zeker als het dan ook nog droog is. Dendron was eerder deze week aan het werk voor een opdrachtgever in Breda, Tilburg, Etten-Leur en in de omgeving van Eindhoven / Mierlo. Hier moest Dendron boomstronken verwijderen. Op de vrijgekomen plekken wil de opdrachtgever een nieuwe boom planten over enige weken. Omdat de tijd van bomen planten er weer aan zit te komen, willen klanten snel geholpen worden bij het verwijderen van oude boomstronken. Veel particuliere klanten hebben hun bomen reeds besteld bij de lokale boomkweker. Eerder deze week had een klant in Oss zelfs de nieuwe boom al gereed liggen naast de afgezaagde boomstronk toen we daar aankwamen. Het was zijn bedoeling de boom direct te gaan planten zodra de stronk verwijderd zou zijn door ons. En dát is helaas wat aan de vroeg kant begin november!

Nieuwe boom planten: vanaf december

Pas wanneer al het blad van de boom is gevallen, komt de sapstroom en daarmee het leven in de boom volledig tot stilstand. En dat is normaal gesproken, afhankelijk van het weer, pas eind november. Een boom kent verschillende groeifasen gedurende het jaar. Zo gaat in het voorjaar alle energie naar knopontwikkeling, vervolgens naar de aanmaak van bladeren. De volgende fase is het ontwikkelen van meer en grotere takken. Dan is er een fase waarin de energie van de boom gaat naar de ontwikkeling van gezonde zaden (vruchten). De laatste groeifase is in oktober/november wanneer het blad gaat vallen. De energie gaat dan naar de diktegroei van de stam. Er komt dan zogezegd een jaarring bij in de boomstam. Als de boom te vroeg uit de grond gehaald wordt voor de verkoop, wordt deze laatste belangrijke groeifase verstoord en dat is niet goed voor de boom. Hij zal er in de regel niet van dood gaan, maar het kan zijn dat de boom het in het volgende groeijaar wat achterblijft op bomen die vier weken later verplant zijn. Het advies is daarom altijd te wachten met planten tot minimaal eind november of begin december. Bomen planten in het najaar heeft overigens wel de voorkeur boven planten in het voorjaar. De boom kan maar in de grond staan zogezegd. Dan is de boom klaar om direct aan de gang te gaan zodra de temperaturen weer omhoog gaan in het voorjaar. Voor de boomkweker is het ook prettiger wanneer u de bomen in het najaar reeds besteld omdat het voorjaar altijd bijzonder druk is. Zij zijn dan immers druk met het rooien van bomen voor levering aan klanten. Maar ze moeten ook op tijd klaar zijn met nieuwe bomen planten in de gerooide percelen voordat de temperaturen omhoog schieten.

Wanneer een boom planten?

Een nieuwe boom planten op de plek van de oude is mogelijk

Boom planten op de plaats van de oude boom

Bomen planten kan dus van begin december tot uiterlijk eind maart. Maar wilt u een nieuwe boom planten op de plaats waar de oude boom heeft gestaan, dan kunt u het best de stronk al enige maanden eerder laten verwijderen. De plek krijgt dan de kans enige maanden te rusten en de resterende snippers van de boomstronk kunnen composteren. Het is niet goed een boom of struik te planten in vers onverteerd organisch materiaal. Composteren van houtsnippers en plantenresten onttrekt namelijk stikstof aan de grond. Bacteriën en schimmels hebben immers stikstof nodig om deze restanten te composteren. Bomen en planten hebben stikstof nodig om te groeien. Naarmate de houtsnippers verder verteren komt de stikstof weer vrij en beschikbaar voor de planten. Het is dus belangrijk dat de restanten van de stronk eerst deels gecomposteerd zijn voordat er opnieuw geplant kan worden. Een snelle oplossing is om het snipper-zandmengsel te vervangen door andere aarde uit een ander deel van de tuin. Planten dus van december tot eind maart. Boomstronken verwijderen kan, gelukkig voor ons, het hele jaar door. Daar zijn we druk mee hier in de regio. Maar we zijn ook elke week met de stobbenfrees in de omgeving Eindhoven. Tilburg. Den Bosch. Rotterdam. Den Haag. Amsterdam. Utrecht. Apeldoorn. Amersfoort. Arnhem en Nijmegen. Zelfs in de Maastricht, Roermond en Heerlen komen we vaak.

Waar een nieuwe boom planten

Een boom planten in de tuin is leuk om te doen. Je kunt er later dagelijks met trots naar kijken hoe prachtig hij groeit. Ook is het leuk om te vertellen hoe klein het boompje wat toen je deze hebt geplant in je tuin. Kies een goede plek uit in je tuin om een boom te planten. Sta er altijd bij stil dat de boom groot wordt en hoe deze er over 20 jaar uit zal zien in je tuin. Zorg dat de boom geen overlast gaat bezorgen bij buren of dat je er zelf geen spijt gaat krijgen de boom niet 10 meter verder van je huis te hebben geplant. Een volgend blog zullen we eens besteden aan dit onderwerp. Hoe een nieuwe boom planten is ook nog een leuk onderwerp voor een artikel. Ook dit kunt u binnenkort van ons verwachten.Maar omdat het al planttijd is plaatsen we hier alvast een filmpje met nuttige uitleg over hoe je een nieuwe boom moet planten op de juiste manier:Start a Conversation

Hi! Click one of our member below to chat on Whatsapp

whatsapp

whatsapp

hello

offline