Bomen toppen is slecht en gevaarlijk

Bomen toppen is slecht en gevaarlijk

Bomen toppen is nooit nodig.

Wanneer bomen te groot worden voor de tuin roept de eigenaar vaak de hulp in van een boomverzorger of bomenkapper om de bomen te toppen. Maar bomen toppen is helaas het slechtste wat je een boom kunt aandoen. De boom raakt er misvormd en gestrest door. En je creëert tevens een gevaarlijk situatie zonder het in de gaten te hebben. Een gediplomeerd boomverzorger zal nooit ingaan op het verzoek van de klant een boom toppen.

Het vak boomverzorger en boomkapper zijn eigenlijk twee verschillende beroepen. Over het algemeen zal een boomverzorger veel meer kennis hebben van bomen dan de boomkapper. De boomverzorging biedt een breder pakket aan op het gebied van boomverzorging: snoeien en vormsnoei, ziekte- en plaagbestrijding, grondverbetering rond de boom, beluchting van de grond rond de boom en bomen planten.  Maar ook het kappen van een boom behoort tot zijn takenpakket. Een bomenkapper is iemand die zich, meestal zonder opleiding of cursus, heeft toegelegd in het kappen van bomen.

Wanneer een boom kappen?

Een boom is nooit te groot van zichzelf. Het is meestal de omgeving van de boom die bepaalt of de boom relatief te groot wordt. Dat kan zijn wanneer de boom te dominant is in zijn omgeving en overlast gaat geven. Dat kan voorkomen in een kleine stadstuin bijvoorbeeld. Een kleine tuin is geen plaats voor een boom omdat de boom te veel licht zal wegnemen in huis, maar ook in de tuin voor andere planten. Ook buren kunnen last hebben van overhangende takken. Volgens de wet kunnen buren de eigenaar verzoeken de overhangende takken te verwijderen, en mogen dat zelf doen wanneer de buurman geen gehoor geeft aan het vriendelijke verzoek. De boom kappen is in zo’n situatie vaak een betere oplossing omdat een boom nou eenmaal niet klein te houden is door middel van snoeien.

Wanneer is een boom te hoog?

Zoals eerder aangegeven wordt een boom van zichzelf nooit te hoog of te groot. Een boom ontwikkelt zijn wortelstelsel in hetzelfde tempo als de groei bovengronds. Als de boom hoger en breder wordt, dan zal hij meer wortels nodig hebben om stevig te blijven staan in de grond.  Maar ook om meer voedingsstoffen te verzamelen om de bladeren en takken te voeden. Een boom kan dus nooit te hoog worden! Je hoeft in een normale situatie niet bang te zijn dat de boom gaat omvallen omdat hij te hoog is geworden. Toch zie je hier en daar wel eens een boom omgewaaid liggen. Hoe komt dat dan? In dat geval is er bijna altijd sprake geweest van graafwerkzaamheden in de buurt van de boom, of een andere handeling waardoor het wortelstelsel beschadiging heeft opgelopen. Bijvoorbeeld vanwege bestrating rondom de stam waardoor de wortels onvoldoende beluchting krijgen. Drainage werkzaamheden zijn ook berucht. Wanneer het grondwaterpeil zakt door drainage kan de boom zich niet snel genoeg aanpassen. Dat kan ten koste gaan van de stevigheid waarmee hij in de grond staat.

Bomen toppen, wanneer dan wel?

Dat antwoord is simpel: nooit! Bomen toppen is een zinloze exercitie waarmee juist het gevaar van omwaaien wordt gecreëerd. Dat zit zo: wanneer bovengronds een groot deel van de boom wordt verwijderd, zal ondergronds een evenredig deel van het wortelstelsel onmiddellijk afsterven. De boom krijgt echter een stressreactie. Om te kunnen overleven zal de boom zo snel mogelijk nieuwe takken gaan maken en de hoogte opnieuw opzoeken. In de grond heeft de boom dan een probleem. In het afgestorven wortelstelsel kan de boom nu geen nieuw wortels maken. Het gevolg is dat er na enkele jaren een onbalans is tussen de massa van de boom bovengronds en de verankering van de wortels ondergronds. Juist nu is door het toppen een situatie gecreëerd die gevaarlijk is. De kans is groot dat de getopte boom in een storm een keer zal omgaan. Bomen toppen zal dus juist bevorderen wat de opdrachtgever er mee wilde voorkomen: omwaaien.

bomen toppen moet stoppen

Bomen toppen is erg slecht en maakt bomen zwak en ongezond.

Een vakkundig boomverzorger zal nooit adviseren om bomen te toppen. Een getopte boom heeft last van stress, is een lelijk zicht in de tuin en kan enkele jaren na het toppen omvallen. Ook kandelabers is net als bomen toppen een traumatische ervaring voor bomen. Kandelaber is ook nooit een goede optie.

Soms is een boom helaas ooit op de verkeerde plek geplant. Dan is kappen het enige alternatief. Wil je daarna toch een nieuwe boom in de tuin, dan kun je de boomstronk laten verwijderen zodat je er een nieuwe boom of struik voor terug kunt planten. Japanse Esdoorns zijn dan een goede optie in een kleine tuin. Deze zijn er in vele soorten en worden niet erg hoog.

 

 

 

stop boom toppen

Bomen toppen is traumatisch voor bomen.

 Start a Conversation

Hi! Click one of our member below to chat on Whatsapp

whatsapp

whatsapp

hello

offline