Bomen kappen is goedkoper in de winter

Bomen kappen is goedkoper in de winter

Bomen kappen in de winter

In het winterseizoen worden veel bomen gekapt. Omdat er dan geen bladeren aan de bomen zitten, is het veel eenvoudiger om bomen te kappen dan wanneer ze vol in het blad staan. De bomenkapper of boomverzorger heeft veel beter overzicht op zijn werk. Daarnaast zijn de takken door het ontbreken van blad veel lichter hanteerbaar voor de boomverzorger waardoor het kappen van de boom makkelijker uit te voeren is. Maar het belangrijkste voordeel is dat het volume aan takken bijna de helft kleiner is wanneer er geen blad aan zit. Daardoor kan het kappen van een boom soms wel veertig procent schelen in arbeidstijd en afvoerkosten en dus ook in de prijs die de klant moet afrekenen.

bomen kappen in de winter is goedkoper

takken onder het ijs

Uw boom laten kappen in de wintermaanden is dus aanzienlijk voordeliger dan wanneer de boom vol in het blad staat. Een bijkomend voordeel is dat de tuin en beplanting rondom de boom in de wintermaanden minder kunnen beschadigen en zich in het voorjaar makkelijk herstellen. Na enige weken lente valt het al niet meer op dat er in de winter nog een boom stond omdat beplanting de open plek reeds dicht heeft ingenomen.

Opletten met bomen kappen bij vorst

 Als de grond stijf bevroren is, dan zijn het niet alleen de boomstronk en de wortels in de grond die bevroren zijn. Ook de sap houdende stam van de boom kan bevroren zijn. Voor bomen die in Nederland van nature voorkomen, kan dat helemaal geen kwaad. De sapstroom van de boom ligt immers stil, feitelijk zit er geen leven in de boom tot dat het voorjaar weer begint. Echter wanneer je met vorst een boom gaat kappen, moet je er rekening mee houden dat stam en takken bevroren kunnen zijn. Door bevriezing zijn takken en stam bros in plaats van taai en kunnen onverwacht afbreken wanneer je aan het zagen bent. Bomen kappen is gevaarlijk werk dat je het best overlaat aan de professional (boomverzorger) met het juiste gereedschap en vakkennis.

Stronken frezen in bevroren grond is ideaal

Als de boom gekapt is, moet meestal de boomstronk er ook nog uit om plaats te maken voor iets anders. Niet alleen bomen kappen maar ook het verwijderen van boomstronken met een stronkenfrees kan gewoon doorgaan in de winter. Sneeuw en regen zijn de enige omstandigheden die worden overgeslagen voor boomstronk verwijderen. Sneeuw belemmert het zicht voor de bediener en de machine heeft onvoldoende grip op de ondergrond. Regen zorgt er voor dat de stobbenfrees snel dichtslibt met modder en daardoor niet goed freest. Elke boer weet dat grondbewerking in de regen problemen geeft, dus ook de hovenier dient zich aan deze boeren wijsheid te houden

Het maakt voor een sterke professionele stronkenfrees niet uit dat de grond waar de boomstronk staat, bevroren is. Het tegendeel is zelfs waar: deze omstandigheden zijn ideaal voor deze werkzaamheden. De slijtvaste widia beitels op het freeswiel snijden gewoon door de harde bevroren zandlaag en de bevroren boomstronk. De vorst zorgt er voor dat de grond poederachtig en droog is. Dit maakt het werk gemakkelijk en licht voor de stronkenfrees en de bediener.

Het krijgen van koude handen in de winter is echter wel vaak een probleem voor veel buitenwerkers. De bediener moet goed contact kunnen maken met zijn gereedschappen. Ook bij de stronkenfrees is dat nodig om de werkzaamheden nauwkeurig te kunnen uitvoeren. De bediening van de stronkenfrees gaat grotendeels op gevoel dus het dragen van handschoenen werkt daarbij belemmerend. Gelukkig hebben de mensen van Dendron ook daar een heel handige en praktische oplossing voor en zodoende gaan wij ook hartje winter met plezier op pad om boomstronken te verwijderen.

een stronkenfrees in de winterStart a Conversation

Hi! Click one of our member below to chat on Whatsapp

whatsapp

whatsapp

hello

offline